2 Aralık 2009 Çarşamba

2. BEZE denemesi ve işte BAŞARI :)

Evet sonunda 2. denememde başardım :) Tadanlarda bu sefer tam not verdi :) İnternette ne kadar beze tarifi varsa hepsini okudum, görseniz "aklını yitirmiş" dediniz. Aklını yitirmek değilde daha çok kafayı takmak :) İlk başarısız sonuçtan beri her gün aklımda, tam izinli olduğum gün oh diyorum o gün benim minik cadımın uyumayacağı tutuyor, yok sonrakinde anneannesi arıyor "hadi bayramlık alalım" diyor, çıkıyorum sokaklara... Ama bu sefer bayramın 1. günü tam da zamanı işte hatun uyudu, hemen kocacığımı örgütledim, "ben mutfağa giriyorum, kapaıyı kapatıyorum, kız ağlarsa sen bak" diye... ohhh yumurtalar da oda sıcaklığına gelmişler bana bakıyorlar... yaşasın sonunda yapabilecek miyim ne??? !!! :)
Gel gelelim benim kafadan toplama tarife:

4 oda sıcaklığında yumurtanın beyazı
3 çay fincanı toz şeker (bir dahakine bunu da pudra şekeri yapıcam!)
1 çay fincanı pudra şekeri
2-3 damla limon suyu
Evde vanilya yoktu koyamadım ama bir sonrakine koyacağım, daha iyi olacak diye düşünüyorum. Hatta evde acıbadem esansı var, onu da deneyeceğim.

Yumurta beyazlarını ve şekerleri bir tencereye koydum. Bu arada tariflerde toz şeker, pudra şekeri olayı çok karışık, ya birinden birini kullanıyorlar ya da karışrıyorlar. Ben de karıştırayım dedim. Ama son karar 3.denememde kesinlikle sadece pudra şekeri kullanıcam. Ona göre size de tavsiyem bu, kesinlikle daha kolay eriyor, daha pürüzsüz oluyor.
Önce 6-7 dk. kadar en küçük ocağın en kısık halinde mikserle çırptım. Ateşten aldıktan sonra 15 dk daha çırptım, epey katı bir krem şanti haline geliyor. Sadece pudra şekeri kullandığınızda bu sonuca daha kısa sürede ulaşıyorsunuz. Kaselere bölüp renklendirdim (Wiltonun jel boyalarını kullanıyorum). Sıkma torbasına koyup yağlı kağıt üzerine sıktım. 120derecede 1 saate yakın pişirdim. Bu sefer daha küçük bezeler yaptım, içlerinin yumuşak kalma riski olmasın diye, hem çok daha sevimli oldular, hem de sorunsuz içi dışı pişti, tavsiye ederim.


Daha sonra bazılarına parça çikolata, çekilmiş, fındık / badem / şamfıstığı gibi alternatiflerde deneyeceğim. Sonuçları anlatırım. Bu yandakileri tek tek minik kağıtlara koyup beyaz bir karton kutuya yerleştirdim., üzerinede pembe kurdele ile bağladım. Anneannemin bayram şekerleri oldular kendileri :)
NOT : Sevgili marifetli peri ve stil direktörü Eda'nın tavsiyeleriyle resimleri beyaz fonda çektim :) Sanırım daha güzel oldular, ama sabah kız uyanmadan apar topar çekicem diye örtü biraz ütüsüz oldu özür dilerim :)
Bir de bir beze için bu kadar dekor çalışması niye derseniz, sonunda başardım ya onun şımarıklığı sanırım :)

5 yorum:

SEVGİLERİMLE dedi ki...

Çok güzel olmuşlar.Bende denedim ilk kez ama çok pişirmişim.Tekrar deneyeceğim senin tarifi...
sevgilerimle...

ASLI dedi ki...

ayy ben çok severim beze.. ellerinize sağlıkk

Stil Direktoru dedi ki...

Süper de olmuş balım bu arada kelime onayını da hayır yap bebek

elfeyp dedi ki...

2. sefer için çoook güzel görünüyorlar. Demek püflerden biri oda sıcaklığında yumurta?!

Gokce dedi ki...

Sevgilerimle..aslında pişirme süresi çok uzun ama ısı az olacakmış, buna daha çok yazılarda pişirme değilde kurutma diyorlar :)

Aslı'cım, çok sağol, bir gün tanışırsak sana da hazırlarım seve seve :)

Eda'cım kaldırdım kaldırdım sonunda :) E ne yapayım ben daha acemiyim sanırım :) Siz yol gösterdikçe olacak :)

Elfeyp.. ben de internetten o kadar çok tarif okudum ki bunu da birinde özellikle belirtiyordu. Aslında ne farkeder pek bilmiyorum ama ben de öyle yaptım. Ama şeker konusunda kesinlikle pudra şekeri kullanılmalı veya toz şekeri robottan geçirip inceltmeli. Denersen paylaşımını beklerim.

Sevgiler